vrijdag 29 februari 2008

Meeuwen poepen het liefst op wit.

Pas je kleding aan!! Daar waar wij gaan zijn VEEEEEEEEL meeuwen. De dames van de organisatie geven aan dat op 19 april geen witte kleding mag worden gedragen!

Niets vervelender dan dat er uit de lucht zo'n grote flats valt bovenop je hoofd of je jas. Op het moment dat jij naar boven kijkt is de vogel allang gevlogen. Een onderzoeker heeft aangetoond dat meeuwen het liefst hun uitwerpselen laten vallen op wit. De onderzoekers telden 1700 ondergepoepte auto's en wat bleek, op 60% van de witte auto's zat poep. Toeval? Bezitters van blauwe en zwarte auto's mogen van geluk spreken. Hiervan was slechts 10% ondergepoept.

woensdag 27 februari 2008

Noordzeegarnaal, Grijze garnaal


Crangon Crangon
De Noordzeegarnaal behoort tot de familie van de Crangonidae, oftewel de zandgarnalen. Een familie van vrij kleine, tamelijk somber gekleurde garnalen uit koude tot gematigde streken van in hoofdzaak het Noordelijke halfrond. Wereldwijd zijn er ongeveer 1.950 verschillende garnalenfamilies te onderscheiden, waarvan er 300 ten behoeve van de consumptie geƫxploiteerd worden. De Noordzeegarnaal wordt vooral in Noordwest-Europa intensief bevist en met een jaarlijkse aanvoer van 25 tot 35.000 ton behoort hij tot de top tien van de commercieel belangrijkste garnaalsoorten. De gemiddelde lengte van de Noordzeegarnalen is 5 tot 7 centimeter; ze hebben een doorschijnend lichaam, grijsbruin van kleur. De garnalen kunnen drie jaar oud worden.
Noordzeegarnalen verschillen niet alleen in kleur en grootte van de andere soorten die in de viswinkel worden aangeboden. Er is ook een duidelijk verschil in smaak en prijs. De smaak van de buitenlandse 'roze' garnalen is minder uitgesproken. Door hun kleine formaat zijn de Noordzeegarnalen moeilijk te pellen. Het intensieve pelwerk heeft uiteraard invloed op de prijs.
De Noordzeegarnaal wordt vooral aangetroffen op zand en zandslikbodems, in ondiepe kustwateren. 's Zomers dichtbij de kust, waar de zon het water op temperatuur heeft gebracht. In de wintermaanden verder de zee in, in gebieden die nog niet zijn afgekoeld. Overdag graaft de garnaal zich in, alleen de ogen en antennes steken uit het zand. 's Nachts krijgen ze een donkere schutkleur en gaan ze op zoek naar voedsel (algen, slakjes en allerlei plantaardig voedsel). Garnalen worden het hele jaar door gevangen, met duidelijke pieken in april/mei en in de herfstmaanden.

Knappe marine mannen van het WLZ



Deze heren, (Chirurg Pieter en KNO arts Ingo) hebben beide gediend bij de marine. Op onze Texel trip zullen zij de rondleiding verzorgen. Voor een aantal vrouwen wordt een droom werkelijkheid, knappe mannen in het pak!
Na wat aandringen kregen wij goedkeuring om twee foto's van de mannen op het web te zetten. Bedankt P en I. Gaan jullie je knopen maar vast oppoetsen, het pak laten uitleggen, wij rekenen op jullie!

maandag 25 februari 2008

Money, money, money...

Binnenkort ontvangen de mensen die zich hebben opgegeven een rekening om deze pracht dag te kunnen financieren. Wij kunnen vast verklappen dat deze rekening reeds beduidend lager is dan de afgesproken 45 euro 50. Echter op THE DAY hebben we nog een verrassing. Houdt je postvak in de gaten en AUB betaal op tijd!

Knuppel mee???

Een volwassen gewone zeehond is ongeveer 1.60 meter lang en weegt 120 kilo. Ze kunnen 40 jaar oud worden. In de zomer van 2002 telde men 4466 gewone zeehonden in de Nederlandse Waddenzee. Zij leven daar met het getij. Bij hoogwater gaan ze op jacht naar vis. Tijdens laagwater liggen ze graag te zonnen op een zandplaat. Daar worden in de zomer ook de jongen geboren. Voedselkeuze. Gewone zeehonden voeden zich in het algemeen met meer bodemgebonden vis, maar de meeste dieren zijn vrij opportunistisch wat eten betreft. Sommige dieren eten in gebieden die meer dan 100 km van hun ligplaats verwijderd zijn, andere eten vis die direct in de omgeving te vinden is. Volwassen zeehonden in gevangenschap eten gemiddeld 3 tot 4 kilo makreel of haring per dag. Dieren die magere platvis eten, hebben daarvan bijna drie keer zoveel in gewicht nodig per dag als dieren die vette haring of makreel eten.De gewone zeehonden uit de Waddenzee trekken zeker in de winter de zeegaten uit om vis te vangen. Een groot aantal vissoorten is dan immers het koude water op het wad ontvlucht en houdt zich in wat dieper Noordzee-water op. Waarnemingen vanuit schepen laten zien dat de meeste zeehonden te vinden zijn rond de 10-meter dieptelijn. Hoewel er weinig zichtwaarnemingen zijn van de zeehonden op zee, weten we van de gegevens van gezenderde zeehonden dat veel dieren veel verder trekken.

Zeeziek, binnenkort pillen van de Deense Marine!


Hoewel wij niet verwachten dat er mensen zeeziek zullen worden tijdens deze trip, is het denk ik goed om eens hier en daar te informeren naar goede middelen tegen zeeziekte. Zeer binnenkort krijg ik tenminste informatie over een medicijn tegen zeeziekte die in Denemarken bij de Marine wordt gebruikt. Mocht iemand anders een anti zeeziek tip hebben, laat het weten in deze BLOG. Geef je reaktie !

De Organisatie


Zes vrouwen zijn belast met het organisatorisch laten slagen van 't OK uitje. Marian, Cynthia, Marjon, Sabrina, Ingrid en Tina hebben deze, zware doch leuke, taak op zich genomen. Op zaterdag 19 april zullen zij gemakkelijk te herkennen zijn. Het is belangrijk dat de deelnemers aan deze dag de zesorganisatie dames serieus nemen.

Lekker weg in eigen land!

Hebben jullie er ook zo'n zin in! “Fijn op pad” met de mensen van de OK in het WLZ en een groot aantal snijdende specialisten. Welgeteld 65 mannen/vrouwen hebben zich opgegeven voor deze bijzondere zaterdag in april. Zaterdag 19-04-2008 Wat gaan we doen? Om 11.45 uur worden wij op het schip Nestor verwacht. Iedereen moet echt op tijd zijn want het schip vertrekt klokslag 12.00 uur. We beginnen met koffie en lekkere broodjes. En maken al smikkelend een rondvaart langs de Marinehaven Den Helder. Twee ervaren Marine mannen uit ons midden (zoals beloofd in vol ornaat) zullen ons enige uitleg geven over onze vloot aangezien wij zullen varen langs de grote fregatten, onderzeeboten, bevoorradingschepen, landingsvaartuigen. Alles van heel dichtbij. Hierna zetten wij koers naar Texel, op Texel aangekomen gaan we voor een paar tellen aan wal in het plaatsje Oudeschild. We stappen hier aan boord van een professionele garnalenvisser. We maken mee hoe de netten overboord gaan. Het moment van ophalen. Hoe de garnalen bewerkt worden. We staan er met onze uw neus bovenop en we mogen nog proeven ook! En let vooral op al die speelse zeehonden. Jazeker! Na het uitstapje van ongeveer twee uur bij de garnalenvisser worden wij weer op de Nestor verwacht. We gaan dan Barbecue op zee!: Aan boord van de Nestor is het goed toeven voor alle knorrende magen. Hummmm... de geuren van roosterend vlees en stovende vis komen ons tegemoet. Barbecue op zee! En tegelijk een Cruise op de Waddenzee (geen zeezieken). Met de mogelijkheid om zelf ook even te vissen. Hengels en zeeaas zijn gratis. Wat een belevenis! De stemming is altijd top, maar om er zeker van te zijn dat niemand zich verveeld heeft de organisatie gemeend jullie onder het eten te moeten entertainen! Geen tijd om je te vervelen dus , om jullie een hint te geven ”Kennis is Macht”. Om 19.30 zullen we weer aan wal gaan in Den Helder.

Informatie over Kabeljouw


Kabeljauw komt voor in de Noordzee en in noordelijke Atlantische Oceaan, van de Golf van Biscaye tot Groenland, Spitsbergen en Nova Zembla. De kabeljauw kan een maximale lengte bereiken van maar liefst 1,9 meter. Maar meestal zijn het de exemplaren van 30 tot 45 centimeter die in de vangsten terechtkomen. De kabeljauw leeft in scholen, meestal nabij de bodem. Het is een trekkende vis die grote afstanden kan afleggen.
De kabeljauw die in de Noordzee voorkomt paait in de eerste twee maanden van het jaar. Overigens is het dier in december al druk bezig met het vormen van kuit. Voorheen was kabeljauw rond z'n zevenjarige leeftijd pas geslachtsrijp, maar door de enorme visserijdruk kan kabeljauw het laatste decennium reeds op vierjarige leeftijd al deelnemen aan het paaiproces. Sommige exemplaren zijn zelfs nog jonger.